19. elokuuta 2013

Matkajärjestelyjen hintaa ja muita raha-asioita


Aloin kirjaamaan ylös heti harjoittelupaikan saatuani Chileen lähtemiseen menneitä kuluja, koska halusin tietää, mihin kaikkeen sitä rahaa menee ja mikä on kaiken loppusumma. Aika hyvin sitä pystyi etukäteen arvioimaan reissun hintaa, mutta matkan varrella tuli kuitenkin pari yllätystekijää vastaan (kuten aina). Laitan nyt kaikki kuluni tähän teillekin luettavaksi, jotta mahdollisten tulevien Chilen matkan järjestelijöiden olisi helpompaa suunnitella omaa budjettiaan.

A-Hepatiittirokotteen vahviste 46,85€ (osoitteesta rokote.fi on helppo tarkistaa, mitä rokotuksia matkalle tarvitsee!)
★Passikuvat 19€ (Alunperin 24€, mutta kun päivittelin hintaa ja opiskelija-alennuksen puutetta, antoi myyjä hieman alennusta!)
★Rikosrekisteriote 11€ (saa tilattua espanjaksikin täältä)
★Vakuutukset 106€
- vain matkustajavakuutus (matkatavarat kattaa kotivakuutus) [matkavakuutuksen ottamisesta voit lukea lisää täältä]
★Työviisumi 432,50€
- junamatkat Helsinkiin 22€
★Lennot 1 404,77€
★Välityspalkkio CIMOlle 350€

Loppusumma:  2 370,12€

Rikosrekisteriote, matkavakuutus ja passikuvat vaaditaan liitteiksi viisumihakemukseen (voit lukea viisuminhakuprosessista yksityiskohtaisemmin täältä). Mukaan pitää liittää myös terveystodistus, mistä näkyy rokotukset ja yleinen terveydentila. Eli vaikka CIMO maksaakin harjoittelua varten apurahaa, jolla pystyy kattamaan elämisen Chilessä, kannattaa muistaa, että kaikki järjestelykustannukset menee omasta pussista. Lennot Chileen ovat melko kalliita (kuitenkin halvempia kuin alunperin odotin!) ja työviisumistakin pitää pulittaa iso summa.

Hieman henkilökohtaisempia hankintojani reissua varten ovat lisäksi rinkka, 162€, ja sille lentokonepussi, 19€. Paikan päältä pitää vielä ostaa espanja-englanti -sanakirjan töitä varten ja kunnon lenkkitossut, että jaksan painella pitkin vuorenrinteitä ja tutustua uuteen ympäristööni. Toivon, että ne saa Chilestä hieman halvemmalla. Jos ei, niin ainakaan ei tarvitse niitä täältä Suomesta asti raahata mukana. Jos minulla olisi rajattomasti rahaa, olisin myös sijoittanut hyvään tablettiin. Mutta koska ei ole, yritän pärjätä Lumiani ja miniläppärini avuin. Miten niin teknologiariippuvainen?

Tulihan noita kustannuksia ihan kiitettävästi näemmä. Toisaalta, niitä ei joutunut maksamaan kaikkea kerralla, vaan pitkin kevättä ja kesää pikkuhiljaa. CIMOn välityspalkkionkin maksan itseasiassa vasta Chileen perille päästyäni. CIMOn apurahasta vielä sen verran, että se maksetaan (suomalaiselle) tilille kokonaisuudessaan kuukautta ennen työharjoittelun alkamista. Sitä voi sitten itse päättää kuinka paljon ottaa käteisenä mukaan ja kuinka paljon nostaa paikan päällä tai käyttääkö vain korttia. Matkashekeistä kävin myös kyselemässä pankista, mutta neuvoivat unohtamaan koko jutun, koska ne käyvät enää niin harvoissa paikoissa. Kortti, joka toimii ulkomailla (ilman mitään lisämaksuja) on paras ja turvallisin vaihtoehto tänä päivänä. Kunhan varaa myös sitä käteistä sukan varteen. Tällaiseen ratkaisuun ainakin itse lopulta päädyin.

Se olisi sitten enää reilu viikko ja lähden vihdoin matkaamaan kohti Temucoa. Olen jännittynyt, kauhistunut, innostunut, stressaantunut, valmistautunut, epävarma, onnellinen, väsynyt hermoraunio. Hyvin jakomielinen olo on vallinnut viimeisten päivien ajan. Oloon vaikuttaa tietysti monet muutkin asiat kuin vain Chilen lähtöön liittyvät fiilikset, mutta kuitenkin. Näillä mennään. Joko postaan juuri ennen lähtöä jonkun paniikkipostauksen asioista, joita en ehtinyt tai unohdin hoitaa ennen lähtöä tai sitten seuraavan kerran kuulette minusta, kun olen laskeutunut Chilen kamaralle.

Hasta entonces.

3 kommenttia:

  1. Myy, kun tuli yhtäkkiä ihan hirvee hätä, et ootko päässy perille. Oot kyllä tosi perusteellisesti tutkinu hommat etukäteen :) Toivottavasti kaikki on hyvin, Triplis <3 ikävä ja huoli! P.S. Ankkarissa oli Kaenuu-tarina tännään! -habs

    VastaaPoista
  2. Ankkarissa, käääk! Väärin meni! Oon sikapossupaviaani.

    VastaaPoista