30. elokuuta 2013

20 neliön valtakuntani

Aloitin asunnosta kyselyn kunnolla joskus heinäkuun alussa laittamalla sähköpostia Chilen CIMOn yhteyshenkilölleni, señor Salinakselle. Odottelin vastausta muistaakseni parisen viikkoa ja jouduin laittamaan viestiä uudempaan otteeseen ennen kuin sain vastauksen (Yleinen ongelma, olen huomannut. Pitää olla sinnikäs ja kärsivällinen.). Tarjolla oli joko kalustettu yksiö noin 600 eurolla kuussa tai huone opiskelija-asuntolasta (langattomalla netillä - taikasanat) 300 eurolla kuussa. Vaikka arvostan yksityisyyttäni ja omaa tilaa, oli 600 euroa kuussa vähän turhan kallis hinta siitä ilosta. Kyllä sitä kolme kuukautta asuu  vaikka sitten solussakin. Señor Salinas antoi minulle sähköpostiosoitteen, josta pääsin kyselemään huoneesta tarkemmin. Muutamien hieman jännittävienkin sähköpostien vaihtamisten jälkeen sain vihdoin viikkoa ennen lähtöäni varmuuden, että huone odottaa minua perillä Temucossa.

Suihku muistuttaa minua liikaakin Englannissa asumisesta. Kuumahanasta tulee sopivaa vettä, joten kylmähanaa ei tarvitse käyttää. Suihku on harva ja suihkii vähän joka suuntaan.

Vessassa on kylmä.

Huoneeni on arviolta noin 20 neliötä ja sängyn lisäksi täällä on työpöytä ja pari nojatuolia. Vaikuttaa äskettäin rempatulta, niin kuin minulle lupailtiinkin. Huoneeseen tullaan sisäpihalta, jonne pääsee kulkemalla talon läpi. Talossa sisällä on huoneita, joiden asukkaat jakavat kylpytilat, kun taas sisäpihan huoneilla on omat sisäänkäynnit ja kylpyhuoneet. Keittiö on kaikkien yhteinen. Talossa asuu kaiken kaikkiaan 24 henkilöä, joista suurin osa on parikymppisiä yliopisto-opiskelijoita. Talossa asuu myös nainen (sama nainen, jonka tapasin ensimmäisenä päivänä ja joka näytti minulle huoneeni), joka työskentelee täällä siivoojana ja siivoaa talon keittiötä ja jokaista huonetta myöten joka päivä. Minun ei siis tarvitse siivota itse. Vuokra on 180.000 pesoa kuukaudessa eli noin 265€.

Sisäpihalla on sisäänkäynnit useampaan huoneeseen. Keinun luota, oikealta nurkan takaa mennään keittiöön. Vasemmalle mennään olohuoneeseen.

Sisäpiha keittiöltä päin kuvattuna. Huoneeni ovi ei näy kuvassa, se on paljon oikeammalla.

Minun oveni on sisäpihan perimmäisessä nurkassa

Huoneeni viereinen huone on puuliiteri (päätalossa on takka, joka toimii lämmityssysteeminä)

Chilessä on kai aika tavatonta, että opiskelijat asuisivat omassa pienessä yksiössä, jossa on oma kylpyhuone ja keittiö. Ymmärtääkseni tavallisempaa on, että omaan asuntoon tai taloon muutetaan vasta sitten kumppanin kanssa tai kun tienaa hyvin työssään. Minultakin on jo kysytty olenko naimisissa ja oletusarvona näköjään on, että minulla on poikaystävä, jonka kanssa aion mennä naimisiin, koska olenhan sentään jo 29-vuotias. Oho, mitenkäs tästä päädyinkään puhumaan... Öhöm.

Melkein kaikki talot ovat lukittujen porttien takana täällä, myös meidän.


Yhteinen keittiömme, mikä on onneksi aina siisti, koska siivooja pitää sen puhtaana.

Mutta siis asuntoa hakevalle tiedoksi, että kimppakämppä on usein nuorten suosima asumismuoto ja suomalaisen perusasunnon kaltaisesta yksiöstä voi joutua maksamaan aika paljonkin enemmän. Sanoisin, että jos osaa tarkasti sanoa yhteyshenkilölleen millaisen asunnon haluaa, pääsee prosessissa etenemään varmasti nopeammin. Vaihdoimme oman yhteyshenkilöni kanssa aika monta sähköpostia erilaisista asunnoista, koska odotin hänen pystyvän kertomaan minulle kaikki eri vaihtoehdot (joita hän sanoi alunperin olevan paljon), joista sitten valitsisin. Mutta eihän hän voi arvata, mitä minä asunnolta vaadin. Eli suosittelen listaamaan suoraan, että haluan asunnon, missä on netti, vessa, kirjoituspöytä, suihku, keittiö, varavuode, keskusta/työpaikka lähellä, pyykinpesumahdollisuus - mitä kukin nyt tärkeänä pitää. Itse en oikeastaan antanut alunperin kriteereiksi muuta kuin lähellä työpaikkaa ja kalustettu, jonka takia väänsimme hetken vaihtoehtojen kanssa. Tarkat kriteerit vähentää häseä. :)

Omaan huoneeseeni olen erittäin tyytyväinen. Todella lähellä työpaikkaa se ei ole, koska yhteyshenkilöni ei suositellut kyseistä asumisaluetta minulle. Tämä asunto on lähempänä keskustaa ja palveluita, ja täällä on paljon opiskelijoita. Keittiön (ja olohuoneen) jakaminen on edelleen vähän mukavuusalueeni ulkopuolella, mutta eiköhän tämä tästä.

¿Tenéis algunas preguntas? Por favor, consúltame :)

12 kommenttia:

 1. Jaettu keittiä, jonka joku siivoaa! Oi mitä luksusta. Minua kun ei varsinaisesti haittaa se keittiön jakaminen, mutta juuri erinnäisten sottapossujen takia olen päättänyt, että aion sellaista hamaan tulevaisuuteen välttää (paitsi tietysti poikkeustilanteissa, millainen tämäkin tietty on). Muutenkin näyttää tosi kivalta tuo asumisratkaisu :)

  Sailan Seelanti-seikkailu muuten päättyi juuri, joten näin sohvamatkaajan näkökulmasta lähdit erinomaiseen aikaan. Jännään käänteitä kanssasi etäältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin todella yllättynyt, kun minulle kerrottiin, että täällä on siivooja! Menin ensimmäisenä aamuna keittiöön (heräsin tosi aikasin aikaeron takia) ja se oli vielä silloin edellisillan jäljiltä sotkuinen ja mietin, että tähänkö minun pitää nyt tottua, mutta kun kävin uudestaan parin tunnin päästä, oli se jo siivottu. Todella luksusta!

   Kiva, kun jännäät mukana ^^

   Poista
 2. Aika luksusta, kun siivooja siivoo myös huoneet! :) Vuokra ei oo kyllä paha. Kivannäköinen huone, eksoottinen lattia :) Paljonko sulla on matkaa töihin, pitääkö mennä bussilla? Mulla oli viimenen työpäivä eilen, jeeee! Ma alkaa gradun kanssa painiminen :) Tänään ostan 3kk salikortin ja alan himskatti soikoon pitämään huolta itestäni. Ihan on lerpsahtanut levälleen koko elämä. -habs

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta. Mä kun oon vielä tämmönen siivoamisen ystävä, niin on aika tervetullut asia ;)

   Tästä on puolen tunnin kävelymatka töihin (sanoo google maps, en ole vielä kävellyt). Luulen, että mun kannattaa alkaa kulkemaan bussilla, koska señor Salinas sitä jatkuvasti hokee, että se alue ei ole turvallinen ja pimeän jälkeen mun kannattaa kulkea taksille jne. Näen sitten maanantaina miten on :)

   Tsemppiä graduiluun ja muutenkin syksyyn! <3

   Poista
  2. Huuu, jännää :) ihanaa, että joku huolehtii :) kiikki tsempistä! Saleilu alkoi tosi jees ja käytiin geokätköilee myös. Tsemppiä sinnekin ja pikaista paranemista <3

   Poista
  3. Kuulostaa hyvältä :) ja kiitos <3

   Poista
 3. Siivooja. :D Wou. No hyvä sinällään, ni ompahan siistiä. :)

  Jännää että on tommonen matala puinen rivitalo tuo. :D Ja noi linnunpöntöt tuon pääoven (?) vieressä! x) Why! Ihanat noi vessan hörhelöt pöntön päällä - vähän enkkuvibaa niissäki.

  Ja siis onks toi suihku toi mikä näkyy kolmanneks ylimmässä kuvassa lämmittimen takana? Et niinku siinä ei oo ovee tms. varsinaisesti? :D Jännä ratkaisu.

  Mut ainaki on kivan näköstä ja siistiä ja eiköhän ne kelitkin siitä pikkuhiljaa lämpene. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää ei ollu yhtään semmonen kun oletin! Jotenkin kiva tää sisäpiha, mutten oo aiemmin nähny vastaavaa. En edes huomannu noita linnunpönttöjä ennen kun sanoit! :D

   Joo, suihkuhan se. Ei oo niin kun vessan yhteydessä vaan ihan omana koppinaan tuolla perällä. Hassu systeemi. Siinä toisessa huoneessa, joka mulle näytettiin, oli suihku vessassa ja ne tilat muutenkin jotenkin mielekkäämmät, mut toisaalta se huone oli sit reippaasti pienempi.

   Tänään sataa :P

   Poista
 4. Joopa, aikasten kivalta näyttää sun huone :) Ja vielä tuo, että on oma suihku ja vessa. Yhteisten tilojen jakamisen epämukavuuden muistan vaihdosta, mut kyl siihen sit tottu. Meillä oli suihkut ja vessat kans jaettuja Mansessa.

  Kyllä nyt oikeesti jännään täällä, positiivisella tavalla tietty :) Hienoa, että otit tän tsäänssin :) *luottohali* Ja kiva ku näin nopeasti päivittelit blogia ja annoit insaittia asioihin :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun jännäät mukana :) *luottohali* takas <3

   Poista
 5. Anonyymi4/9/13 02:56

  Oothan sä hienosti selvinny yhteisistä tiloista myös Plässä ;) ja hei mahtavaa nähdä kuvia jeeee!

  -P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, se onkin sit ainut poikkeus :D ja se oli kymmenen vuotta sitten. Olin nuori ja huoleton. Nykyään vanha ja huolellinen ;)

   Poista