6. lokakuuta 2013

Normaali työviikkoni

Hei vaan, olen elossa. Pahoittelut, etten ole päivittänyt, mutta olen elänyt tätä arkeani vaan täällä eikä vastaan ole tullut varsinaisesti mitään erityistä postailtavaa, enkä toisaalta ole ehtinytkään istumaan koneella tarpeeksi pitkään kirjoittaaseni tänne kuulumisiani. Ajattelin, että kerron nyt vain kuluneen viikon tekemisistäni jotain, jos niitä joku vaikka tykkäisi lukea. :) Tämä viikko oli hyvin tavallinen viikko kaiken kaikkiaan, joten pistänpä tähän samaan sitten yleistä aikatauluanikin, niin saatte vähän käsitystä mistä päiväni täällä koostuvat.

Maanantai:
Herätyskello soi tavalliseen tapaan klo 6:00. Olen edellisenä iltana mennyt aivan liian myöhään nukkumaan ja sen takia torkutan ainakin 45 minuuttia ennen kuin pääsen ylös sängystä. Tykkään siitä, että aamulla on aikaa tehdä asiat rauhassa, siksi herätykseni on aina niin aikaisin. Mieluummin torkutan ja venytän nousemista pitkään kuin nousen heti kellon soitua. Puolessa välissä torkuttamista nousen sängystä sen verran, että laitan lämmityksen päälle. Kömmin yleensä vielä peiton alle lämpimään noin vartiksi tämän jälkeen ja odotan, että huone lämpiää, että voin nousta. Sitten aamupesu tai -suihku, teetä kupillinen tulemaan, vaatteet päälle ja tarkistus, että kaikki tarvittavat materiaalit ja tarvikkeet ovat työlaukussa, jonka jälkeen lähden ulos kylmään kävelemään. Lähden kotoa 7:30 aikoihin ja kävelen noin 20 minuuttia läpi ruuhkaisen kaupungin lyseolle.

Maanantai  lyseolla alkaa 1A:n tunneilla, jotka pitää opetusharjoittelija. Täällä harjoittelijoilla on kaikilla omat ryhmät, joiden kanssa he työskentelevät koko ajan. 1A:lla on kolme tuntia englantia maanantaiaamuisin, ensin 2x45min yhteen, 9:30-9:50 on 20 minuutin välitunti välissä ja sitten vielä 45min. Tämän jälkeen minulla on yksi hyppytunti ja klo 11:20 alkaa omat tuntini 3E:n kanssa. Tänä maanantaina pidin tälle kyseiselle ryhmälle ensimmäistä kertaa itse tunnit. He ovat hotellialan opiskelijoita ja jatkoimme aiheesta "huonevarauksien muutokset". Vähän laiskasti tekivät töitä eikä tunneista jäänyt mitenkään erityisen hyvä fiilis. Lisäksi tunteja ei pidetä yhteen vaan niiden välissä on 15 minuutin tauko, joka vähän mielestäni häiritsee tuntien jatkuvuutta, mutta minkäs teet. Näiden tuntien jälkeen menen yleensä vielä avuksi Mayran 3D:n (omais-/vanhustenhoitajaopiskelijoita) kaksoistunnille. Oppitunnit päättyvät 14:35.

Maanantaisin lyseolla on aina myös opettajainkokous klo 15, jonne joudun aina jäämään, mutta josta en saa mitään irti. Tänäkin maanantaina olin kuolla nälkään ja yritin peitellä mahani murinaa lähinnä koko kokouksen ajan sen sijaan, että olisin keksittynyt siihen, mistä siellä puhuttiin. Maanantait loppuvat siis yleensä klo 16. Ai niin! Cristóbal tarjosi minulle myös ihan oikeita töitä. Hänen ystävällään on 13-vuotias poika, joka on joutunut vastikään vaihtamaan koulua ja uudessa koulussa englannin opetus ei ole heidän mielestään tarpeeksi hyvää, joten he haluavat jonkun antavan lisäopetusta. Cristóbal ehdotti minulle, että opettaisin poikaa kolme kertaa viikossa. Saan keskittyä auttamaan kielen tuottamisessa ja erityisesti puhutun kielen opettamisessa. Olen innoissani. Ensi maanantaina pääsen tapaamaan perhettä ja poikaa ensimmäistä kertaa. :)

Maanantai-iltaisin teen yleensä vielä suunnitelmia keskiviikolle, torstaille ja perjantaille, riippuen vähän mitä olen ehtinyt valmistella viikonlopun aikana. Ensi viikosta eteenpäin maanantai-iltoihini kuuluu siis myös 17:30 eteenpäin tunnin opetustuokio tämän 13-vuotiaan pojan kanssa. Maanantait on aina pitkiä ja maanantaisia. Normipäivä.

Tiistai:
Tiistaina menen myös kahdeksaan. Tiistai on espanja-päivä. Olemme sopineet Gladyn kanssa, että espanja-päivänä minä saan ja minulle saa puhua vain espanjaa. Englannin käyttö on kielletty! :D Tiistaisin seuraan aina jonkun muun aineen tunteja. Tähän mennessä olen ollut historian tunneilla ja tällä viikolla oli vuorossa äidinkielen tunnit. Ensi viikolla taas jokin eri aine. Mielenkiintoista on ollut nähdä omia tai muuten tuttuja ryhmiä ja heidän käyttäytymistään muiden aineiden tunneilla. Minulle tekee muutenkin hyvää päästä välillä uppoutumaan ihan täysin espanjan puhumiseen ja kuulemiseen. Käytän ihan liikaa englantia, tai ihmiset ovat liian innokkaita käyttämään englantia kanssani. Koska se on helpompaa, sen käyttöön on helppo luisua. Käytän englantia melkein kaikkien työkavereideni kanssa. Ainoastaan Yertin ja Gladyn kanssa puhun enimmäkseen espanjaa. Sussyn ja Christin kanssa vaihtelevasti molempia ja Mayran kanssa oikeestaan vaan englantia. Sen myös huomaa, jos käytän suomea tai englantia paljon. Espanjalle vaihtaminen on hankalaa. Puhe takkuaa oikein kunnolla. Mutta tiistait auttaa aina. :)

Keskiviikko:
Keskiviikkonakin menen lyseolle kahdeksaksi. Minulla ei ole omia tunteja, mutta autan Gladya hänen tunneillaan. Olen mukana kolmannen ja neljännen luokan lähihoitajaopiskelijoiden tunneilla ja yleensä valmistelen niille jonkun yhden tehtävän tai aktiviteetin, mutta Glady pitää muuten tunnit itse. Näiden tuntien jälkeen olen joskus mennyt Gladyn seuraksi vielä hänen iltapäivänkin tunneilleen, mutta esimerkiksi tällä viikolla sain jäädä opettajainhuoneeseen työskentelemään suunnitelmieni kanssa, mikä oli tervetullutta. Päiväni päättyi joskus yhden jälkeen. Toivottavasti jatkossakin menee näin. Jää enemmän aikaa illalla tehdä jotain muutakin kuin vain työskennellä. Siihen minulla on nyt tällä viikolla tuntunut menevän kaikki illat.

Torstai:
Torstaina päiväni alkaa vasta 9:30. Ensimmäinen tunti alkaa itseasiassa vasta 9:50, mutta kaikki tulevat yleensä lyseolle jo puolelta, kun siinä vaiheessa on päivän pisin tauko ja monet syövät aamiaisensa tällä tauolla, joten kuppi teetä tai kahvia ennen tunteja on ihan kiva tapa aloittaa päivä. Torstaisin opetan kahta eri ryhmää. Ensin on kolme tuntia putkeen 2C:n kanssa, klo 9:50-12:05. Tästä ryhmästä on jostain syystä muodostunut lempiryhmäni. Heitä on reippaasti yli kolmekymmentä ja he ovat äänekkäitä tunneilla. Saan tehdä aika paljon, että saan heidät kaikki kuuntelemaan. Erittäin vilkas ryhmä siis. Kaikesta huolimatta he kuitenkin työskentelevät ja tekevät annetut tehtävät. Osaamisen taso on aika alhainen, mutta he ovat innokkaita oppimaan ja tekemään. Minulla on kunnianhimoisia suunnitelmia tämän ryhmän kanssa.

2C:n tuntien jälkeen meillä on hyppytunti ja sitten klo 13:05-14:35 minulla on 4B:n ravitsemusalan opiskelijoiden kanssa tunnit. Tämä ryhmä on paljon pienempi, siinä on vain 23 opiskelijaa ja he ovat rauhallisempia. Työskentely sujuu hyvin, kunhan löysempiä opiskelijoita hieman patistelee ja käy tasaisin väliajoin tarkistamassa, että he ovat edenneet työssään. Torstain ryhmät ovat mukavia ja tykkään tehdä heidän kanssaan hommia. Torstait yleensä tuntuvat menevän todella nopeasti. Illalla valmistelen yleensä jo ensi viikkoa ja katson, että kaikki on valmista perjantain tunteja varten.

Perjantai:
Taas aloitan työt aamukahdeksalta. Seuraan ensin kaksi tuntia Christin tunteja 1D:n kanssa ja sitten pidän oman kaksoistuntini 1C:n kanssa. Ryhmä on iso (n. 40 oppilasta) ja riehakas. Haluaisivat vain kuunnella musiikkia ja laulaa kaikki tunnit. Pidin heille tällä viikolla vasta ensimmäistä kertaa tunnit ja pistin heti harjoittelemaan englannin ääntämistä. Se ainakin tuntui olevan hauskaa ja saivat ihan luvan kanssa olla äänekkäitä. Katsotaan mitä keksin seuraavalle tunnille. Tiedän, että kaikkien kirjoitustehtävien teettäminen tulee olemaan vaikeaa tämän ryhmän kanssa. Heillä on kolmaskin tunti englantia, mutta se on aina tiistaisin ja Mayra pitää sen heillä, koska minulla on tiistaisin aina muita tunteja, enkä pääse silloin heidän kanssaan. 1C.n tuntien jälkeen palaamme vielä tunniksi 1D:n pariin Christin kanssa ja sitten klo 12:05 loppuu työviikko.

Usein teen töitä vielä lauantaina tai sunnuntainakin, suunnittelen tai korjailen joitain tehtäviä. Tuntimääräni ei varmasti kuulosta paljolta, mutta silti koko ajan riittää töitä. Täällä täytyy täyttää joka tunnille virallinen "planificación clase a clase" -lomake, mihin kirjataan kaikki mahdolliset tunnilla tehtävät asiat ja tuntien tarkoitukset ja tavoitteet. Kovasti täällä on opettajilla semmoista, minun mielestäni turhaa, paperityötä. Pitää tehdä vuosi-, puolivuosi-, kuukausi-, viikko- ja tuntisuunnitelmat ja antaa ne koululle arkistoitaviksi. Miettikää, kun joillakin opettajilla on se 30 opetustuntia viikossa ja he joutuvat tuntien suunnittelujen lisäksi tekemään kaiken tuon paperityön... Sulaa hulluutta. Tiistaina kun juttelin äidinkielen opettajan kanssa, hän kertoi tekevänsä 30 tuntia tällä lyseolla ja 30 tuntia lisäksi jollakin toisella koululla. Hän on jo ylittänyt eläkeiän, mutta tekee vielä ainakin tämän vuoden töitä täysillä, koska opettajan eläke täällä on niin huono, ettei sillä elä. Karu todellisuus.

Sen verran vielä omista tunneistani, että minulla on aina joko Glady tai Mayra tunneilla mukana. En siis pidä tuntejani ihan yksin, vaan minulla on aina jompi kumpi opettaja tukena. Välillä on hieman hankala selittää oppilaille joitakin asioita espanjaksi, kun ei meinaa kielitaito riittää. Siinä ovat Glady ja Mayra avuksi. Olen ollut luokassa hetkiä yksinkin ja uskoisin pärjääväni tunnit itseksenikin, mutta onhan se ehdottomasti mukavampaa, että siinä on joku auttamassa. Vielä ei ainakaan kenelläkään ole ollut mitään sanomista tuntisuunnitelmistani, olen saanut toteuttaa tuntini ihan niin kuin olen suunnitellut. Lähinnä kiitosta on vain tullut, mikä on ihanaa. :) En muuten suunnitellut, että minulla olisi ryhmä jokaista luokka-astetta, niin vain pääsi käymään ja se on tosi huippua! Pääsen kokeilemaan opettamista ihan toisistaan erilaisille ryhmille.

Jos noista yllämainitsemistani kellonajoista jäi jotenkin sekava olo, niin selitän vielä tähän nopeasti koulun aikataulun:
8:00-9:30 on kaksi tuntia opetusta yhteen
9:30-9:50 on 20 minuutin aamupalatauko
9:50-12:05 on kolme tuntia opetusta yhteen, joskus oppilailla on kahta eri ainetta peräikkäin ja tällöin opettaja vain vaihtuu välillä
12:05-12:20 on vartin tauko
12:20-14:35 on kolme tuntia opetusta yhteen, jonka jälkeen koulupäivä päättyy
Jos olen ymmärtänyt oikein, on jokaisella luokalla aina joka päivä tunteja koko päivän klo 8:00-14:35, paitsi perjantaisin saattavat päästä aiemmin.

Semmoisia ovat työviikkoni. Kovin väsynyt olen aina niiden jälkeen. Tällä viikolla yritin mennä joka päivä töiden jälkeen keskustaan jonkun kaverin kanssa, että tekisin välillä jotain muutakin kuin töitä. Eilen lauantaina olin Christin kanssa ensin hänen luonaan iltaa istumassa ja mentiinpä vielä baariinkin siitä. Mutta taidanpa jättää viikonlopun ja vapaa-ajan tarinat seuraavaan postaukseen. :)

Chau!

2 kommenttia:

  1. Tuli mieleen tuosta, että opettajien pitää raportoida noin tarkasti kaikki tekemisensä + toi eläkehomma, että onks opettajan ammatti siellä öbaut yhtä arvostettu ku Jenkeissä? Eli ei juurikaan arvostettu. Noi sun mainitsemat jutut vaan tuntus puhuvan sen puolesta.

    Ja siis onks tossa missään välissä mitään lounastaukoo? Vai meneeks jengi tolla aamupalalla (minkä vissiin aika moni syö kuitenki tuolla koululla? Omat eväät I assume?) jonneki tonne puol kolmeen - neljään?! O.O Mein Gott! Nonii, taas pääsin lempiaiheeseeni: ruokaan. xDD (Nimim. Syön tässä aamupalaa ku kello lähentelee yhtä.. eh..)

    VastaaPoista
  2. Joo, siis todella huonosti palkattu ja vähän arvostettu tää opettajan homma täällä on. Opettajat on niin kun työväenluokkaa täällä, pienituloisten joukossa. Asiaa ei auta, että työtä on paljon ja sitä ei arvosteta. Ei paljon motivoi paikallisia ammatinharjoittajia.

    Siis ne on noi kaks taukoo päivän aikana. Ennen kymmentä 20 minsan tauko ja kahentoista aikaan vartin tauko. Ennen opettajienkokousta maanantaina ehtii kans jonkun parikyt minsaa taukoileen. Siinä sit vedetään eväitä. Voin kertoo, et hirveen hyvin ei tuu päivän aikana syötyä. Aina en todellakaan ehdi tehdä eväitä ja sit syön hedelmiä ja keksejä tms. päivän mittaan, kunnes pääsen kotiin syömään kunnon ruoan. Mua nälkä ei niin häiritse, niin ei haittaa menoo, mutta eipä tollanen kaikille sovi. Minskillä on hyvin siellä omassa duunissaan, kun se voi syödä yliopiston ruokalassa joka päivä - ilmaiseksi. Meilläkin siis on ruokala koululla, mutta arvaa onko siellä mitään mulle sopivaa syötävää..

    VastaaPoista