9. syyskuuta 2013

Kuvia ja kulttuuria

Otin vihdoin muutaman kuvan lyseolta tänään. Ajattelin, että kerron samalla hieman joitakin mielen päällä olleita juttuja.

Koulun sisäänkäynti

Rakennus on todella vanha
En meinaa millään oppia tervehtimään paikalliseen tapaan. Täällä annetaan suukko oikealle poskelle samalla kun vaihdetaan tervehdykset ja kuulumiset. Tällaiselle läheisyysvammaiselle ihmiselle se on hiukan mukavuusalueen ulkopuolella. Oppilaat olivat ihan kummissaan, kun sanoin, ettei meillä ihmiset tervehtiessään tee muuta kuin sanovat "moi", virallisemmissa tilanteissa kätellään ja ehkä läheisemmät ystävät halaavat toisiaan. Omassa kaveriporukassa halailua tapahtuu vain, jos ei olla nähty toisiamme hetkeen. Täällä esimerkiksi töihin tullessa pitää yrittää aina muistaa antaa suukko kaikille tutuilleni (en tietenkään tervehdi näin koko opettajajoukkiota, vain heitä, joiden kanssa työskentelen päivittäin) enkä vain sano "hola" ja istahda alas pöydän ääreen. Olen tehnyt näinkin ja olen varmaan vaikuttanut todella töykeältä. Kaikkein vaikeinta on muistaa, että myös hyvästellessä annetaan samanlainen poskisuukko. Yleensä olen vain huikkaamassa moikka ja painumassa ovesta ulos.

Koulun käytävä

Seinien ilmoitustauluilla on joitakin oppilaiden tekemiä juttuja
Minua pidetään täällä blondina. Eivät hiukseni nyt tummimmasta päästä ole ja kesällä aurinko niitä ehti hieman vaalentaakin, mutta Suomessa olen ehdottomasti enemmän brunetti kuin blondi. Minulle naurettiin viikonloppuna, kun sanoin olevani brunetti. Kastanja on heidän mielestään hyvä kompromissi. Katsotaan mitä ihmiset sanovat Bygmistä, kun hän tulee vierailemaan. Pääsevät tapaamaan oikean vaaleaverikön.

Koulun sisäpiha. Rakennus kiertää tämän ympäri, eli sisäpihalle pääsee vain koulun käytäviltä.
Chileläiset lisäävät "po" jatkuvasti sanojen tai lauseiden loppuun. "Sí, po", "Pero no es eso, po" jne. Sille ei ole mitään käännöstä eikä se oikein tarkoitakaan mitään. Ihmiset vain sanovat niin. Koko ajan. Chileläiset puhuvat muutenkin aika nopeasti ja useasti en pysy tavallisessa keskustelussa hirveän pitkään mukana. Ymmärrän parhaiten, kun minulle puhutaan kuin olisin vähän hidas ja tyhmä. :D Tänään oli taas niitä päiviä, kun tuntuu, ettei aivoista ole mihinkään. Saa tosissaan pinnistellä, että saa mistään mitään selvää. Puhumattakaan siitä, että saisi itse sanottua jotain.

Opettajainhuone

Luokkahuone, jota on koristeltu itsenäisyyspäivän kunniaksi

Vaikka oppilaiden on tarkoitus kutsua opettajaa tunnilla "Miss":ksi, kutsuvat he usein kuitenkin meitä "profe":iksi, mikä on vähän niin kuin meidän "ope". Chilessä ei myöskään tunneta ollenkaan käsitettä jälki-istunto. Sitä ei pidetä tai ole pidetty koskaan. Täällä ei voi siis uhkailla jälki-istunnolla (voi ei, mitä mä teen! :D). Espanjan kielessä ei ole sille edes sanaa. Kun kysyin asiasta Mayralta tänään ja selitin miten se esimerkiksi meillä Suomessa toimii, hän kommentoi, että "joo, olenkin nähnyt joskus elokuvissa käyvän niin". Jännää, että se on niin vieras asia täällä. Tekisi ihmeitä joidenkin näiden tyttöjen käytökselle ja jatkuvalle myöhästelylle, if you ask me... Yksi opettajaopiskelija veikkasi, että koska koulut eivät ole valmiita maksamaan lisiä ylitöistä, niin sitä ei pidetä hyvänä rangaistusvaihtoehtona. En tiedä onko yhtään parempi, että oppilas saa sen sijaan parin päivän kouluuntulokiellon (suspensión).

Chilessä siirryttiin lauantaina kesäaikaan, eli tunnilla eteenpäin. Nyt aikaero Suomeen on se virallinen kuusi tuntia. Chile on siis GMT -4:00 -aluetta. Sitten joskus lokakuussa, kun Suomi siirtyy talviaikaan, on aikaero vain viisi tuntia. Saattaa olla helpompi törmätä Skypessä ensi kuussa siis. :)

EDIT: Niin niitä karkkilähetyksiä saa siis laittaa! Pätkis mini bites, Kaatissäkki, Aarrearkku, Tupla, Fazerina, Ässämix, MissäX, siniset Mariannet, Hopeatoffee. Mitänäitänyton. Valitse omasi. Tai siis valitse minulle. Kiitos. (Älkää lähettäkö merkkareita tai muita sitkeitä salmiakkeja. Mulla on niitä jo mukana, enkä saa millään tuhottua. Olenhan ollut täällä jo yli viikon ja niitä oli 800g alunperin.)

4 kommenttia:

 1. Opettajienhuone näyttää ihan kahvilalta! :D Semmoselta pitsiliinakahvilalta!

  Ja hei se -po, mitä siellä lisätään joka paikkaan, on melekein ku esim. Kaenuussa lisätään -pi.. "Näen tulleePI olemaan aena" :D Ei se suffiksi -pi tarkota sinäsä mittään, se vaan lisätään verbin perään tietyissä tilanteissa.

  Hehee, sinä blondi :D Joopa. En nyt oo enää varma mihin kaikkiin postauksiin kommentoin, mutta sama se. Kyllä ne järkyttyy Bygmin tukasta :D :D

  Hei, niin aiemmin mun piti kysyy sun pyykinpesusta. Maksaako aine erikseen? Ja saako ollenkaan kuivata pyykkejä siellä (en tiiä luinko huolimattomasti sun postauksen, ja vastaus oliki jo siellä...)? Musta pesuhommat kuulostaa aika sikakalliilta, mut taas taksi on hurjan halpaa :)

  -habs

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ehkä joo vähän tossa kuvassa. Mut on se siellä istuessa hyvin paljon enemmän opettajanhuonemainen kun pitsiliinakahvilamainen :D

   Totta, en ookaan ajatellu, että tommosia on suomen kielessäkin!

   Siis jos pesen käsin pyykkiä huoneessani, niin joo, mun tarvii ostaa ite pesuaine (ja olen ostanutkin). Oon tosin pessy vaan rintsikoita ja yhtä paitaa kerrallaan tms., niin oon vaan ripustanu henkariin kuivumaan. Talossa on kyllä pyykinkuivaustelineitäkin, mut en oo tarvinnu vielä kokonaista telinettä. Ne on myös tossa ulkona niinku, niin en oikein tiiä haluanko edes viedä vaatteitani siihen. Porukka käy röökillä vieressä ja semmosta... Toimii ihan jees näinkin. Mun tarvii viedä pussillinen pyykkiä ehkä kerran kahdessa viikossa pesulaan, joten ei onneks ihan hirvee rahareikä :) Mutjoo, kun aattelee esim. kuinka paljon taksi (vaikka ois jaettu) maksaa Suomessa, niin tuntuu jotkin asiat maksavan oudon paljon verrattuna kuinka halpoja taas jotkin asiat täällä on. Esim. tänään just puhuttiin siitä kuinka ruoan hinta vaan nousee (täälläkin niinku Suomessa) ja vaatteita taas saattaa saada ihan hullun halvalla jostain aleista. It's a fucked up world. Miten sain tän(kin) nyt kuulostaan joltain ränttäämiseltä, en tiedä :D

   Poista
 2. No hei kiva kun toi karkkilista tuli NYT VASTA. No, oma mokasi :P :D ps. Syökö ne fetaa siellä? Kirjota siitä. Mee johki baarii/yökerhoon ja kirjota siitä. Joo! Ja vedä perseet! Jee! Siitä vasta saatkin sit kirjottaa.

  T. Enkerro

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma moka :D Kaikki karkki kelpaa kyllä, you know me :) Ja siis oon hakenu fetaa kaupoista kissojen ja koirien kanssa (ihan yksin oikeesti, ei mulla oo kissoja tai koiria täällä), mut sitä ei vaan näytä olevan. Sit eilen yhellä tunnilla se tuli ruokasanastoo opetettaessa esille ja kävi ilmi, ettei oppilaat tienny mitä se on. Niille selitettiin, että sille ei oo mitään varsinaista espanjankielistä sanaa, että se vaan on feta ja se on semmosta kreikkalaista juustoa. Olin ihan että nööööyyyy, se tarkottaa, etten saa sitä mistään täältä luultavasti >.< joudun tyytymään vuohenjuustoon.. (sitä löysin jo ekalla viikolla kaupasta, noms)

   Meen varmaan perjantaina taas kaljalla Mayran & co kanssa, voin yrittää kirjottaa siitä, jos päänsäryltäni kykenen ;) Yökerhoon en nää meneväni. Valkeakosken reissu riitti hetkeksi :D

   Poista