3. huhtikuuta 2013

CIMOn kautta Chileen

Löysin tämän Chilen harjoittelupaikkani siis CIMO nimisen organisaation kautta. Heillä on jos jonkinlaista hakua tarjolla, monia eri aloja ja paikkoja ympäri maailman, eli jokaiselle jotakin. Omani tein Maaohjelmien haussa, jossa haetaan nimenomaan EU:n ulkopuolelle. Hakea voi moneen eri maahan, mm. Kiinaan, Uuteen-Seelantiin tai Venäjälle, ja paikkoja on usealta eri alalta, mm. metsä- tai lääketieteen alalta tai, tältä omaltani, eli pedagogiikan alalta (englannin opetus). Keskityn tässä postauksessa vain Chilen hakuun, koska se on se, jonka olen itse käynyt läpi, mutta jos jokin muu ala tai haku CIMOn kautta kiinnostaa, voit klikata itsesi heidän sivuilleen tästä.

Hakijan tulee olla täysi-ikäinen, vähintään kaksi lukuvuotta opiskellut tai enintään vuoden valmistuneena ollut henkilö. Edeltävä työ- tai harjoittelukokemus alalta katsotaan eduksi, mutta se ei ole välttämätöntä. Myös kielitaito on tärkeässä asemassa, eli kohdemaan kieltä tulee osata suhteellisen hyvin. Joko samankielisessä maassa oleskelu tai tarpeeksi laajat kieliopinnot riittävät. Jos on saanut joskus aiemmin CIMOn apurahaa, sitä ei voi hakea. Chileen voi hakea harjoitteluun (meidän) kesäksi, syksyksi tai kevääksi, ainoastaan tammi- ja helmikuu on huonoa aikaa, koska siellä vietetään silloin kesälomia. CIMOlle maksetaan 350 euroa välityspalkkiota, kun harjoittelupaikka on löytynyt ja hommat paikan päällä alkaneet. CIMO maksaa korkeintaan kolmen kuukauden ajalta harjoitteluapurahaa, 1 010€/kk.

Chileen haku alkoi vuonna 2013 vähän ennen helmikuun puoliväliä ja päättyi kuun 22. päivä. Ensin pitää täyttää hakemus nettiversiona, johon liitetään tarvittavat dokumentit pdf-tiedostoina. Tämän jälkeen hakemuksesta tulee vielä tulostaa paperiversio, joka lähetetään postitse. Hakemus ja liitteet tehdään työskentelykielellä, eli englanniksi, lukuunottamatta motivaatiokirjettä, joka kirjoitetaan espanjaksi. Se on vähän kuin vapaamuotoinen työhakemus, jossa pitää selittää omia syitään ja valmiuksiaan työharjoitteluun juuri Chilessä. Kaiken kaikkiaan hakemuksen täyttäminen oli yksinkertainen prosessi, jossa itselläni eniten jännitystä aiheutti juuri motivaatiokirjeen kirjoittaminen, mikä sekin meni lopulta ihan mukavasti. CIMOn perusteelliset ohjeet hakemuksen täyttämiseen helpottivat prosessia todella paljon.

CIMOn sivuilla kerrotaan, että Chilen haussa valitaan vain noin 20-25% hakijoista ja vuonna 2013 hakijoita Chileen oli ollut 33. En tiedä kuinka paikkansa pitävä tuo on, mutta jos vain noin 7-8 ihmistä pääsivät läpi, olen aika onnellisessa asemassa. Hakemukseen kannattaa kuitenkin panostaa, koska sen perusteella työnantajat tekevät päätöksen harjoittelijastaan. Esimerkiksi minulle tarjottu harjoittelupaikka on selvästi varta vasten minua varten valittu ja taidoilleni sopiva, sillä opetan Chilessä kuulemma englantia hotelli- ja ravitsemusalan opiskelijoille. CV:ni ei siis ole jäänyt heiltä lukematta, sillä siellä on tiedot parin vuoden asumisestani Englannissa ja työskentelystäni nimenomaan hotelli- ja ravintola-alalla. Pääsen siis todella käyttämään harjoittelussa juuri niitä taitoja, jotka minulla ovat hyvin hallussa.

Alunperin odottelin saavani varmistuksen harjoittelupaikastani vasta kesän aikana, sillä CIMOn esivalinnan tuloksista ilmoittavassa sähköpostissa sanottiin, että kesäksi hakeneille (luonnollisestikin) haetaan paikat ensiksi. CIMOn kautta aiemmin harjoitteluun lähtenyt opiskelijakaverini taas sanoi saaneensa oman paikkansa varmistettua touko-kesäkuussa ja hänen Argentiinaan lähtenyt kaverinsa puolestaan oli saanut tietää vasta kuukautta ennen lähtöä minne tie vie. Olen tästä aikaisesta aikataulusta hyvin kiitollinen, koska nyt pääsen hoitamaan asioita ajoissa. Tässä kun on vielä työviisumi haettavana, lentoliput ostettavana ja vakuutus hankittavana. Hommaa siis riittää ja mitään ei suositella hankkimaan ennen kuin tietää harjoittelupaikkansa varmistuneen - ymmärrettävästi.

Enhän vielä tiedä millainen työharjoittelupaikkani Chilessä on, mutta kaikki vaikuttaa erittäin lupaavalta ja hakuprosessi on ollut helppo ja jännittävä. Kun ensimmäisen kerran matkustin Englantiin (kahdeksan vuotta sitten, apua!), tein senkin Allianssin nuorisovaihdon kautta, joka toimii samoin periaattein kuin tämä CIMO. (Jos en väärin muista, sekin ohjelma maksoi 350 euroa.) Suosittelen ehdottomasti käyttämään näitä organisaatioita ja heidän palvelujaan hyväksi. Heillä on yhteistyökumppaneita, jotka on varmistettu luotettaviksi työnantajiksi vuodesta toiseen, ja joiden kanssa homma toimii. Välttyy pahoilta yllätyksiltä varmemmin kuin hakeutumalla maailman toiselle puolelle omin avuin. Harvoin harjoitteluun lähtijöille sattuu matkan varrelle erittäin huonoja kokemuksia ja pelkkiä pettymyksiä, vaikka niitäkin tapauksia valitettavasti on.

Seuraava mahdollisuus hakea Chileen CIMOn Maaohjelman kautta on vuoden 2014 alkupuolella. Tästä voit vielä klikata CIMOn sivuille tiivistettyyn infoon harjoittelusta Chilessä.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi5/5/13 09:04

  Missä asut ollessasi Chilessä, kenties isäntäperheessä? Ja hei, voisitko joskus tehdä postauksen tosta Allianssin nuorisovaihdosta? Olis huippua kuulla siitäkin lisää=))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitus on vuokrata ihan oma kämppä. Yhteyshenkilöni Chilessä on kertonut, että heillä on erilaisia majoitusmahdollisuuksia, joista valita: erikokoisia ja -hintaisia kämppiä. Oletan, että osa niistä on vain huoneita jonkin talon yhteydessä tms. En ole vielä lyönyt mitään lukkoon majoituksen osalta, mutta tiedän tarvitsevani sellaisen asunnon, jossa on tilaa kahden ihmisen majoittua jonkin aikaa, koska ainakin yksi ystävä on tulossa käymään Chilessä luonani. Tästäkin aiheesta varmasti postaan tarkemmin, kun sen aika tulee :)

   Lupaan miettiä Allianssin vaihdosta kirjoittamisesta :) Siitä tosin on jo aika monta vuotta, kun sinne lähdin, joten muistot ovat hieman "kultautuneet"... Voisinhan ainakin jossain vaiheessa verrata Chilen ja Englannin reissuja keskenään, jos ei muuta :)

   Poista